On A Plate

 

On A Plate – A short story about privilege är en mycket illustrativ berättelse om hur olika förutsättningar människor har i livet. Det är en serie som innehåller många bilder och lite text, vilket gör den mer lättförståelig. Och budskapet väcker säkert en del tankar hos eleverna…

Visa serien på smartboarden och läs den tillsammans, ruta för ruta. Stanna upp vid svåra ord och passager eller översätt all text till svenska, beroende på elevernas förkunskaper. Fånga upp om eleverna har några frågor. Efter läsningen kan ni sammanfatta serien genom frågor:

  • what was typical for Richard?
  • what was typical for Paula?
  • can you explain the message in one or two sentences?
  • do you agree with the message?
  • what did you think about the story? (write 1-2 sentences)

Eleverna kan också fylla i ett VENN-diagram för att jämföra likheter och skillnader mellan Richard och Paula. Sammanfatta i helklass genom att fylla i ett VENN-diagram tillsammans.

Följ upp serien genom att göra en värderingsövning om olika livsvillkor av typen ”Heta stolen”, där eleverna ska visa sina ståndpunkter genom att byta platser. En intressant övning är The Privilege Walk. Se här hur övningen går till, men gör den helst inte i klassen eftersom det kan uppfattas som väldigt utlämnande.

Efter diskussionerna kan eleverna få göra egna serier. Här går det att välja lite olika inriktningar. Antingen kan eleverna få göra en serie om ett barn som stöter på utmaningar i livet (blir mobbad, bråkar med sina föräldrar, inte har det så lätt med studierna m.m.) men som får ett lyckligt slut och svårigheterna övervanns. Låt eleverna börja med att göra ett utkast, innan de renskriver och färglägger sin serie på ett A3-papper.

Ett annat alternativ är att eleverna får jämföra två olika barn precis som i On A Plate, men när det gäller barn i världen. Låt eleverna välja två olika länder som de vill fördjupa sig i. Låt dem samla fakta på exempelvis Fact Monster och skriva ner allt i en enkel stödmall utifrån 4-5 rubriker. Det är också roligt att söka på namn som är typiska för landet, tipsa om t.ex. denna sida.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s